Delegació de Barcelona per l'associació espanyola contra el càncer AECC

©Lluís Casals

Delegació de Barcelona per l'associació espanyola contra el càncer AECC

ARQUITECTURA I INTERIORISME: LLONGUERAS CLOTET ARQUITECTES

Sobre un local existent de Planta baixa i altell estructurats en semiplantes respecte al carrer, es disposa el programa de la nova seu de l’Asociación Española contra el Cáncer a Barcelona (AECC). Una associació que vol mostrar-se oberta al públic y propera a la societat, un canvi radical de filosofia.

 

Es responsabilitat de l’arquitecte portar aquesta intenció al camp de la arquitectura: dotar el local d’espais atractius per fer-se visibles des del carrer.

 

Distribució concèntrica de menys a més intimitat per a l’usuari. La distribució a través de diversitat de formes permet diferents maneres de relacionar-se amb l’usuari:

  • En façana s’ubiquen els espais que necessiten relacionar-se amb l’exterior aprofitant la llum natural. Es disposen unes grades que absorbeixen el desnivell de semiplanta respecte del carrer.
  • Es fixen a la part posterior les àrees més íntimes com els despatxos per tal de garantir la confidencialitat dels usuaris.
  • Quatre cubs s’ubiquen en el centre y estructuren l’espai més lliure permetent zones reservades de treball connectades mitjançant vidres transparents amb els espais comuns. Cada un, de colors atractius, s’assimila als colors corporatius.
  • Mobiliari orgànic fet a mida per l’estudi amb la finalitat de desinhibir a l’usuari: satisfer les necessitats de l’associació de transmetre calidesa, proximitat, afecte, empatia... amb el pacient.

Els sofàs de mitja lluna permeten establir relacions íntimes entre usuari i personal de forma natural sense necessitat de tancar-se en un despatx i transmeten una sensació d’acollida que facilita les relacions de proximitat entre pacient i personal mostrant la voluntat de l’associació de trencar tabús.

Les taules de treball amb forma d’ameba faciliten les relacions entre companys.

La presencia del color en els cubs, coixins y mobiliari transmet sentiments positius com alegria, esperança, confort, optimisme… sensacions molt necessàries per a afrontar la malaltia amb un estat d’ànim positiu.

En tot moment es busca la permeabilitat de la llum natural cap a l’interior del local mitjançant divisions de vidre transparent de forma que les visuals assoleixin grans profunditats que connecten visualment els diferents espais entre si.

S’escullen curosament tots els materials amb criteris de minimitzar el manteniment, materials duradors (hpl), fàcils de reparar (vinílics), higiènics, càlids (fusta), acústics (topakustic), paviments de parquet laminat i PVC, i sostre absorbent acústic

El resultat final visible des de l’exterior és una gran àrea lliure amb mobiliari orgànic escampat que es percep com una explosió de color i s’aconsegueix exportar a la societat la filosofia d’alegria i esperança de la nova associació.

Client

Associació espanyola contra el càncer

Col·laboració

Joel Pera

Localització

Barcelona

Superfície

1230 m²

Any

2017

Projectes relacionats Sanitat