Fressenius sustainable center for Dialysis in Terrassa

Fressenius sustainable center for Dialysis in Terrassa

A responsible and ecosostenible Dialysis center, a building that will be the clinical reference for all Fressenius Medical Care group.

A two floors volume, which is transformed into a plant in the back. On the ground floor are placed the first major units while the facilities and warehouses are located in the basement.

Natural light is a priority for the treatment rooms , the main activity of the program; they are arranged around two courtyards that enable natural lighting and ventilation of the rooms.

The main facade to the street presents the company’s corporate image Fressenius. A glazed ground floor gives the waiting rooms natural light.

On the first floor, a lattice of perforated precast concrete panel houses the company logo protecting privacy and treatment rooms without depriving them of natural light.

The clinic is committed to self-climatic strategy. It has a biomass boiler located in the basement and photovoltaic panels on the top. In the same line underfloor heating distribution improves the climate.

Client

Fressenius Medical Care

Collaboration

Maria Llongueres

Location

Av. Can Jofresa,6. Terrassa

Surface

2.788 m²

Year

2014

Related projects Hospitals and healthcare architecture Barcelona